Menu

Grønland med Fram Exp.

Grønland med Fram Exp.

"En tur over Grønland er som å oppsøke eventyret, for så å bli en del av det. Det er en opplevelse for livet, en tur du aldri vil glemme, og den vil være med å prege deg også etter at den er over." Fram har siden 2009 arrangert årlige turer over grønlandsisen, og nå kan du melde deg på din tur. Vi anbefaler å melde seg på i god tid i forveien, gjerne over et år før turen starter, slik at du har god tid til å forberede deg både mentalt og fysisk. Vi har sagt at alle som ønsker det kan klare å krysse Grønland. De aller fleste vil klare å trene seg opp i løpet av ett år. Ved å gi deg selv god tid til forberedelser skaper du gode forutsetninger for å lykkes med denne omfattende og krevende turen. I løpet av de årene vi har arrangert turer over isen, har vi sammen med deltagerne våre skapt opplevelser og minner som de vil ha med seg resten av livet. Vi ønsker at flere skal få oppleve fantastiske Grønland, og hvis du ønsker å være med oss på tur, er du bare noen få steg unna ditt eventyr.

Lagerstatus: På lager

kr 76 000,00

Merk at forespørselen ikke er en bekreftelse på bestilling. Du vil bli kontaktet og få bekreftet din bestilling snarest mulig.

Mer informasjon

Mer informasjon

LANGTUR OVER DEN STORE ISEN
En tur over Grønland er som å oppsøke eventyret, for så å bli en del av det. Det er en opplevelse for livet, en tur du aldri vil glemme, og den vil være med å prege deg også etter at den er over.
For sjette år på rad arrangerer vi i Fram Expeditions tur over Grønlandsisen og nå kan du melde deg på turen. Dette gir deg god tid til
å forberede deg både mentalt og fysisk.
Vi har sagt at alle som ønsker det kan klare å krysse Grønland. De aller fleste vil klare å trene seg opp i løpet av ett år, så derfor anbefaler vi å melde seg på allerede nå.
På den måten skaper du gode forutsetninger for deg selv i forberedelsesfasen.
I dette skrivet, og i vedleggene, finner du det meste du vil trenge av informasjon for å melde deg på turen. Skulle det være spørsmål før du melder deg på, skal vi prøve å besvare disse så raskt som mulig.
I løpet av de årene vi har arrangert turer over isen, har vi sammen med deltagerne våre skapt opplevelser og minner som de vil ha med seg resten av livet. Vi ønsker at flere skal få oppleve fantastiske Grønland, og hvis du ønsker å være med oss på tur, er du bare noen få steg unna ditt eventyr.

«En reise inn i det ukjente, vekk fra hverdagens stress og mas»

Fram har to obligatoriske samlinger før turen over Grønland. Disse foregår i midten av september året før, og i begynnelsen av mars samme år som turen går.
Høstsamling - september
Denne samlinga har som hovedmål at vi skal bli kjent med hverandre, samtidig som vi drar dekk og er på tur.

Samlinga går over ei helg, som regel i midten av september året før, og stedet er Romeriksåsen i Hakadal, rett utenfor Oslo.

Vintersamling - mars
Denne samlinga er obligatorisk, og hovedhensikten med denne er å bli kjent med det utstyret vi skal bruke samt å lære viktige detaljer om rutiner og hvordan det vil være å bevege seg som en gruppe på ski over Grønland.

Samlinga går av stabelen i måneddskifte februar/mars, og stedene vi har benyttet oss av i løpet av de siste årene er omrødene rundt Røros, Haukelifjell eller Finse.

UTSTYR
Godt og riktig utstyr er viktig for å få en bra turopplevelse. En tur over Grønland kommer til å stille store krav til klær og utstyr, og for å holde kulde, vær og vind ute så må man sørghe for å ha med seg rett klær og utstyr.


Vi har gjennom mange år, og i tett samarbeid med de beste utstyrsleverandørene, vært med å utvikte klær, ski og annet utstyr som egner seg til denne turen, og vår utstyrsliste inneholder derfor mange tips om hva som er viktig å legge vekt på når man skal velge utrustning.

Last ned den personlige utstyrslista nederst på siden. Denne inneholder en detaljert oversikt over alt du skal ha med av klær og utstyr.

Vi i Fram stiller med fellesutstyr til ekspedisjonen. Dette inkluderer: Pulker, telt og kokeutstyr, sikkerhetsutstyr til brevandring, førstehjelpsutstyr, satellittkommunikasjonsutstyr og selvfølgelig all ekspedisjonsmat.Det vil bli arrangert to samlinger før turen går av stabelen. I tillegg forventes det en stor grad av egentrening.

Turen går fra vest mot øst, fra Kangerlussuaq til Isortoq.
Vi arrangerer vårturene fra vest mot øst da dette gir best forutsetning for å lykkes. Været er mer stabilt på vestkysten og vi starter litt høyere oppe enn når turen går fra øst.
Etter at deltagerne ankommer Kangerlussuaq, etter at de har fløyet via København, har vi ett hektisk døgn foran oss. De siste forberedelsene skjer i løpet av dagen, ettermiddagen og kvelden. Påfølgende formiddag er turen i gang, og vi kjører bil opp til brekanten.
Her starter den 26 dager lange turen over isen, før vi kommer ned til sivilisasjonen på østkysten, til et lite fangstsamfunn som heter Isortoq. Her tilbringer vi en natt under tak før vi flyr helikopter til Tasiilaq.

I Tasiilaq skal vi bo to netter på hotell mens vi reorganiserer oss selv og utstyret. Vi bruker dagene sammen for å bearbeide inntrykk og hendelser fra turen.

Deretter flyr vi med helikopter til Kulusuk for så å sette oss på flyet til Island. Her tilbringer vi en natt før vi returnerer til Norge.
Noen velger å tilbringe en dag ekstra på Island, og det kan vi anbefale. Et besøk i den blå lagune er utrolig deilig etter at kroppen har vært utsatt for mye hardkjør den siste måneden.

26 dager på isen!
I forhold til andre aktører har vi valgt å bruke noen dager ekstra på kryssingen, da det fort kan oppstå uforutsette ting underveis. Vi ønsker å skape best mulig forutsetninger for å lykkes, og for å følge en plan som er lagt på forhånd. Ved å bruke 26 dager mener vi at forutsetningene er optimale for en flott tur, uten stress og jag, selv om ikke alt går som planlagt underveis.
Vår filosofi er at dette er en tur man ikke skynder seg å gjennomføre, men heller tar den tiden som trengs, og nyter øyeblikkene. Vi ønsker ikke å la oss stresse av at vi får dårlig tid mot slutten. Å bli liggende værfast inne på isen er mer behagelig når man vet at man har god tid.

I begynnelsen av turen bruker vi litt tid på å la kroppen bli vant til den utfordringen den står overfor, og så øker vi intensiteten etter hvert som vi går oss i form og pulkene blir lettere.
Etter ca 11 dager kommer vi til DYE II, som er en etterlatenskap fra den kalde krigen, og som ble brukt som amerikansk varslingsbase i denne perioden. Den står der som en stor koloss og minner oss om det som en gang var.

Etter DYE II ligger det drøyt to uker med fortsatt vandring på isen før turen er ferdig.

«Vennskapsbånd for livet»

Gleden av å dele store opplevelser med andre.
Dette er inkludert i prisen:
• Ved påmelding:
- Bergans utstyrsbagg
- Boka - «I Roald Amundsens skispor»
- Fram Exp. tøy- og klistremerker
• Alle administrative forberedelser herunder:
- søknader til selvstyremyndighetene på Grønland
- obligatorisk ekspedisjonsforsikring
- alle godkjenninger fra politi og tollmyndigheter på Grønland
• Barmarkstrening en helg på Østlandet.
• Vintertrening en langhelg på vinterfjellet.
• Teknisk nødutstyr. (nødpeilesender og satellittelefon)
• Medisinsk nødutstyr.
• Frakt av ekspedisjonsutstyr til og fra Grønland.
• Sending av klær fra vest til øst. (Det som ikke
skal være med over isen)
• Alt av mat og drikke underveis over isen.
• Leie av fellesutstyr.
• Overnatting i Kangerlussuaq.
• Transport fra Kangerlussuaq til startpunktet.
• Båttransport fra endepunkt til Isortoq.
• Overnatting i Isortoq.
• Helikoptertransport fra Isortoq til Tasiilaq.
• Overnatting på hotell i Tasiilaq.
• Helikoptertransport fra Tasiilaq til Kulusuk.
• Overnatting en natt i Reykjavik.
• Og sist men ikke minst, profesjonelle, erfarne, snille og blide guider som skal skape forutsetninger for at alle skal lykkes.

Dette er ikke inkludert i prisen:
• Transport til og fra treningshelgene.
• Mat under treningshelgene.
• Fly t/r Norge - Grønland.
• Drikke til måltidene når vi er i sivilisasjonen.
• Middager i Kangerlussuaq og Reykjavik.
• Personlige medisiner.
• Spesielle matbehov.

Fantastiske dager i mektige omgivelser
Fellesskap i eksotiske omgivelser
I løpet av de fire ukene du er på Grønland, skapes et fellesskap som er med på å gjøre turen til den fantastiske opplevelsen den er.
Dette foregår i omgivelser som oppleves som eksotisk, storslått og majestetisk, samtidig som det er helt øde og forlatt.

Turen din starter allerede høsten 2014, på den første treningssamlingen.
Allerede i september 2014 møtes vi til felles treningshelg. Dette blir første møte med gjengen, og vi legger først og fremst vekt på å bygge det sosiale miljøet. Samtidig som vi blir kjent med hverandre skal vi også kjenne på hva det vil si å trekke de 60 kg tunge pulkene slik at alle vet hvordan de skal trene videre framover. Vi gjør dette ved å trekke dekk og bære utstyr i sekk.
Denne første treningssamlingen er en veldig viktig hendelse mtp å skape et godt fellesskap og bli kjent med hverandre før vi skal ut på den lange turen året etter.

I mars møtes vi igjen til fellessamling og trening. Denne gangen skal vi være på Røros eller Hardangervidda, i skikkelige vinteromgivelser. Hovedfokus er å bli kjent med personlig utrustning og fellesutstyr, samt å bli introdusert for rutiner og generelle vinterferdigheter som vi vil være avhengig av på Grønland.
Treningsgrunnlaget skal stort sett være lagt gjennom egentrening i forkant av denne samlingen, og vi vil bruke helga til å konstantere at alle er skikkelig rustet til å takle de belastningene vi vil møte på Grønland.

Treningssamlinger i Norge:
I slutten av sept. Barmarkstrening i Osloområdet.
I starten av mars Vintertreningssamling på Røros/Hardangervidda
Sosialt fellesskap og spesifikk trening

FORBEREDELSER ER ALFA & OMEGA
Kan du være med?
Klart du kan være med. Vi påstår at alle som virkelig ønsker å gå over Grønland kan klare det. Noen må bruke lengre tid til å trene seg opp, kanskje flere år, men de aller fleste som er i alminnelig god form kan klare å trene seg opp over ett år.
Vi har hatt med kvinner og menn i «alle aldere», men de aller fleste deltagerne er i aldersgruppen 30 - 50 +
Du lurer kanskje på hvilke forhåndskvalifikaskjoner du trenger? Å gå over Grønland er krevende, og for de aller fleste vil dette være den tøffeste turen de har gjort i sitt liv. Derfor er det en fordel å kjenne til hva det vil si å overnatte ute i telt på vinteren slik at du har noe erfaring med teltlivets gleder og sorger.

Når det er sagt så har vi også hatt med folk uten mye erfaring, og det har også gått bra. Dette handler om å skape best mulig forutsetninger for seg selv, og gjennom ett år med forberedelser, er det fullt mulig å bygge opp «uteliggerkompetansen» din slik at du vet at du trives i slike omgivelser.

Sammen med den enkelte deltager prøver vi å finne ut hvilke behov den enkelte har for trening. I de tilfeller vi ser at erfaringsnivået er lavt, anbefaler vi kanskje å vente til påfølgende år med å delta på selve kryssingen.

Hvordan melder du deg på?
Ta kontakt bjorn.sekkeseter@gmail.com for videre fremdrift og informasjon

Allerede når du har bestemt deg for å melde deg på bør du starte treningen. Vi sender deg vår anbefaling til treningsforberedelser. Følg denne og gi deg selv den beste oppladningen du kan få. I tillegg til egentrening arrangerer vi to treningssamlinger som er obligatoriske. Pulkene veier ca 65 kg i starten av turen, så dette stiller store krav til din fysisk form.

DIN TUR?
Teltlivets gleder
Vi bor to og to i tremannstelt. Dette gir alle god plass. I tillegg har vi med et stort telt der alle kan samles på kveldene.
I forteltet fyrer vi med bensinbrennere som gir behagelig varme når det er som kaldest.

Deltageren i høysetet
Guidene som jobber for Fram Expeditions har lang erfaring fra forskjellige typer turer i ulike deler av verden.
På Grønlandskryssingene er det alltid med en ekspedisjons-leder som tildligere har gjennomført en eller flere kryssinger av isen.
Ekspedisjonslederen kjenner til alle forhold rundt denne sammensatte turen, og dere vil derfor være i de beste hender underveis. Det vi har lagt vekt på i valg av guider er at de først og fremst skal være gode ledere som kan håndtere en sammensatt gruppe. De må være i stand til å bidra til å ivareta det sosiale miljøet i gruppa også når det røyner på og er tungt. Vi mener at dette er en nøkkelfaktor for å lykkes, slik at alle skal ha en så flott tur som mulig.

For oss er det å krysse Grønland mer enn en fysisk utfordring og et slit. Det skal også være en opplevelse som deltagerne skal kunne se tilbake på og ha gode minner fra. Derfor legger vi opp til å bruke litt lengre tid enn andre på denne turen. Vi ser at det å planlegge med god nok tid skaper gode forutsetninger for å lykkes, og dette vil våre guider være med på å bidra til ved å ta gode beslutninger underveis.

I tillegg til å ha stort fokus på det sosiale har våre guider også meget god kompetanse på det tekniske utstyret, og de er i stand til å takle forutsette hendelser underveis.
Improvisasjon er derfor ikke et fremmedord for noen av oss.
Vi vil prøve å gjøre vårt ytterste for at alle skal føle seg ivaretatt før, underveis og i etterkant av turen.
Hvem guider din tur?
Å planlegge en tur over Grønland er en lang og møysommelig prosess, og planleggingen starter ofte mer enn et år i forveien. Når vi starter planleggingen har vi allerede snakket med guidene våre om hvem som er tenkt å være med, men vi kan aldri si 100% hvem dette blir før 5-6 måneder før. Det er derfor meget viktig at din deltagelse ikke er knyttet opp imot at du skal ha en spesiell guide.

Vi er klar over at mange ønsker å dra på tur med Cecilie Skog, men vi kan desverre ikke love at hun skal være med. Du må først og fremst ville krysse Grønland, og så skal vi være med å oppfylle den drømmen ved å sette sammen det beste guide-teamet basert på faktorer som vi mener er viktig.

VÅRE GUIDER
Vi stiller med meget erfarne guider, som har relevant erfaring fra tidligere turer.


Fram Expeditions er medlem av
Reisegarantifondet