Menu

DraUt bloggen

 • Fem rimelige utstyrstips til kajakkturen!

  Tekst og Foto: Andreas og Elise Theoline Skagøy

  Fem rimelige utstyrstips til kajakkturen!

  Siden mai ble til juni, har vi fartet rundt i vakre Vesterålen og Lofoten med kajakk. Været var elendig de første tre ukene, men snudde heldigvis til vår fordel, før vi ble alldeles værsyke. I tiden som har gått under solen, har vi fått muligheten til å se den ville naturen åpenbare seg fra sin beste side.

  Det har blitt mange en pen haug med gode opplevelser allerede, når vi nå sitter i Svolvær, med stø kurs langs den sørlige kysten av Lofoten. Ute-årets siste langtur startet ved Raftsundbrua, og vi skal padle oss gjennom et fortryllende øyrike, helt frem til august tar over stafettpinnen. Sommermånedene i kajakk markerer avslutningen på et langt, og lærerikt prosjekt, som startet med reinsjakten på sensommeren i fjor.

  Dette er «Et liv ute», livskvalitet på høygir!

  Kajakkene leide vi hos studentenes kajakkklubb i Tromsø, så vi har sluppet å investere i mye utstyr til denne reisen. Likevel er det alltids ett og annet som må ordnes før starten på et slikt sommereventyr.

  Noen små og rimelige saker, har bidratt stort til å gjøre kajakk-hverdagen vår enklere.

  Her er seks eksempler på smarte og billige utstyrstips, til deg som skal sveve på vannspeilet i sommer:

  1. Seilerhansker

  Disse gir godt grep om åra, og er veldig gode å padle med, samtdig som de holder hendene varmere. Vi kjøpte våre for noen få tiere på Biltema. De har vært mer enn solide nok så langt.

  2. Rensende vannflaske

  På turene våre besøker vi ofte små øyer og viker, på jakt etter ferskvann. Noen ganger kan det være vanskelig og finne rent, rennende vann, og da kommer denne saken til sin rett!
  Den smarte vannflaska har et innebygget vannfilter, som sørger for at du får det vannet du trenger på tur. Du finner den på draut.no

  3. Vanntette pakksekker

  Gjør deg selv en stor tjeneste, og hold pikkpakket ditt tørt underveis på padleturen. Selv om kajakkprodusenten sier at skottene (pakkrommene i kajakken) er vanntette, er de sjelden det, 100%. I tillegg kan du bare regne med at vann kan komme inn under på/avlasting, spesielt i tilfelle regnvær. Vanntette pakksekker gjør jobben, og sikrer at alt du vil beholde tørt, holder seg tørt. I tillegg gjør pakksekkene at du holder bedre orden i sakene, og har kontroll på utstyret ditt. Vi bruker våre til praktisk talt alt av friluftsliv.
  DraUt.no har noen gode pakksekker, som funker året rundt!
  For eksempel Piteraq Isortoq eller Sea to Summit 

  3. Flytende nøkkelhank

  Noe man raskt lærer seg etter å ha padlet litt, er at ting synker! Vi fester derfor nøkler, GoPro, og andre ting vi er redde for, til noe som holder det flytende. Det kan du enkelt lage selv med litt tau og en isoporbit, eller du kan kjøpe den billig på Biltema, Jula og lignende butikker.

  4. Liten og lett brenner

  Elise Theoline og jeg bruker to typer brennere til alt friluftsliv vi driver med. En kraftig multifuel, som går på bensin, og en liten, lett brenner, som får plass i lomma.
  Den siste er super til sommerbruk, og til korte turer, for eksempel i kajakk. Vår er fra Eagle, men Du finner flere god brennere hos DraUt.no
  Hva er vel bedre enn å koke seg en varm kopp kaffe på en holme i havgapet, mens du nyter midnattssola?

  5. Svamp og håndkle

  Padler du, blir du fort våt, og det samler seg gjerne litt vann inni båten. Vi har en enkel svamp i hver av farkostene, som vi bruker til å tørke kajakkene innvendig. I tillegg har vi med en mikrofiber-håndduk, som tar til seg mye vann, og er svært lett å tørke i sommersola!
  Svampen koster en slikk og ingenting på Biltema. Håndkleet koster for eksempel 169kr på draut.no.

 • Tramping på New Zealand - av gjesteblogger Hanne J. Haavik

  Tekst og foto: Hanne J. Haavik.
  Hanne deler sine tanker fra en Tramping-tur på New Zealand.

  Jeg slenger på meg sekken, hopper oppi de våte turstøvlene som ikke har rukket å tørke fra forrige tur, og fester en hodelykt rundt hodet. Det er bekmørkt og vi skal bestige toppen av Umukarikari Range.

  Tramping er kiwiene (new zealenderne) sitt ord for hiking. Skog- eller fjellturer, og mulighetene for nettopp rekreasjon er mange i dette vakre landet. Jeg tok meg en tre-dagers tur inn i mektige Kaimanawa Forest Park, som ligger sentralt på Nordøya. Den siste dagen gir endelig lønn for strevet. Det å stå opp kl. 04.30 for å pakke ned telt, pakke sekken atter en gang, få i seg en kjapp frokost for så å begynne enda en ny stigning, vil vise seg å være så definitivt verdt det.

  Den som venter på noe godt
  Stillheten er virkelig til å ta og føle på. Vi har stått opp før dyrelivet, vi er langt inn i villmarken og mørket hjelper på. Foruten stjernene, er det eneste jeg ser den lille rundingen, som hodelykten min lyser opp foran meg. Jeg begynner å kjenne på kroppen at jeg har trasket nedover, oppover, bortover, mer oppover samt krysset elver og buskas med sekk i to dager.

  Vi nærmer oss toppen og jeg titter igjen opp mot himmelen. Stjernene og nattehimmelen har aldri vært klarere. Det er ingen plasser i nærheten som kan forstyrre og lysforurense dette uendelig store som ligger over oss. Himmelen har aldri før føltes så massiv, så nærme. Jeg føler meg med ett veldig liten i det jeg prøver å skjønne hvor stort dette universet vi er en del av faktisk er. Store tanker flyr rundt i hodet. Jeg klarer ikke å slutte å smile, og smilet kommer stadig tilbake når jeg tenker på denne turen.

  Majestetiske opplevelser
  Sola begynner å lyse opp horisonten som vi nå har full utsikt over ettersom vi nærmer oss toppen av Umukarikari Range. Jeg fortsetter å traske oppover. Fokuset mitt er ikke lenger på å unngå å gå i hælene på, eller krasje inn i, mannen foran meg. Ei heller er fokuset ned mot bakken for å forsikre meg selv at jeg ikke snubler i en utilpass, stor stein.

  Tramping 1

  Nå er blikket mitt festet ut mot naturen, mot himmelen. Mot sola som ikke viser seg enda, men som er i ferd med å ulme opp skyene i horisonten og lager silhuetter av fjellene rundt oss. Det begynner å lysne og vi har snart ikke bruk for hodelyktene lenger. Jeg kan se skyene, som nå er under oss, mellom fjellene, innover dalene. Hæ, er vi over skyene!? Jeg føler meg mektig.

  Jeg har hørt snakk om den gylne time, og jeg begynner å forstå hva som menes med det. Lyset er helt magisk og bringer frem store følelser inni meg når det gikk fra å være bekmørkt til at horisonten begynte å ulme, med sola liggende bak på lur, og omsider bli lysere og lysere, før sola til slutt gjør sin oppgang. Jeg glemmer at kroppen er sliten. Jeg har bare tanker på hvor vakkert det er rundt meg. Hvor vakker moder jord faktisk er. Øynene åpnes på et nytt nivå. Og som bestilt, står sola opp i dét vi når toppen.
  Tramping2

  Nå som sola har stått opp har jeg full oversikt over hele landskapet som omgir Kaimanawa Forest Park: Lake Taupo, Turangi, Kaimanawa fjellene og vulkanene Mt. Ngauruhoe og Mt. Ruapehu (hvor den mer berømte turen Tongariro Alpine Crossing går mellom). Sola følger oss hele veien fra toppen og ned til Turangi, hvor vi startet for tre dager siden.
  Tramping3

  Noe alle bør oppleve
  Det å bestige toppen av Umukarikari Range, som ligger 1561 meter over havet i det sola står opp, er per dags dato det vakreste jeg noen gang har opplevd. Moder natur viste seg virkelig fra sin aller fjongeste side. Naturen, vår evige følgesvenn. Den er så vakker, så vakker. Og trampingen gjorde at jeg følte meg fortjent til dette vakre åsynet. For en belønning! For en rekreasjon! Det er dette som må være hashtag balsam for sjela.
  «Naturen gir alle mennesker mulighet til å bli lykkelige, bare de forstår å benytte den.»

  – Claudius Claudianus

  Dagens preken fra meg blir altså: Kom deg ut, bort fra sivilisasjonen, inn i skogen eller opp til de mange fjelltopper! Store eller små. Belønningen er stor, vakker og ikke minst innsiktsfull.

 • Fiske med Kajakk i utlandet :-)

   

   

 • Hvordan bruke en tarp/duk som telt?

  Elise Theoline gir oss en enkel innføring i hvordan du bruker din tarp/duk som telt sommer som vinter. Det gjør at du slipper å bære med telt på tur. DraUt.no er spesialiter på tur- og ekspedisjonsutstyr og har telt, tarp og hengekøyer for et liv ute.

  Lenker til DraUt.no:
  Se Soveposer
  Se Hengekøyer
  Se Tarper / duker
  Se Telt
  Se Tur- og sportsutstyr

 • Et liv ute – sammen med barna!

  Tekst og foto: Andreas og Elise Theoline Skagøy.

  I en verden hvor TV, internett, spillkonsoller og Ipad lett lokker unge og gamle inn i en mer inaktiv tilværelse, er det avgjørende at hverdagsfriluftslivet får mulighet til å bli en naturlig arena for hele familien.

  Elise Theoline og jeg (Andreas) brenner for å se samfunnets yngste finne glede i små og store villmarkseventyr. For oss finnes det knapt noe bedre sted for mestring, som det veldige skaperverket.

  Som ungt ektepar ser vi mer og mer hvor stor mulighet vi har til å påvirke barn og unges friluftsvaner på en positiv måte.

  Sammen håper vi å kunne bidra litt til å inspirere småbarnsforeldre, onkler og tanter, voksne i skolen og barnehagen, og alle andre som omgås barn, slik at de tar barns friluftsliv på alvor, og lærer dem å sette pris på den komplekse, vidunderlige naturen som omgir oss!

  Her er våre ”5-på topp” frilufts-tips, til små eventyr med barna!

  1. La barna sette premissene!
   Før tur: Ta de med i planleggingen, finn ruten sammen, lag matpakke og lær dem å pakke sekken.
   Underveis: Ta turen i barnas tempo, og sørg for koselige pauser med lek og litt ”motivasjons-snacks”.
  1. Finn på noen spennende prosjekter sammen med barna.
   Sett garn sammen, lag mat i kokegrop eller 7-steinsovn, gå på ”ekspedisjon” oppover langs ei spennende elv eller bygg en snøhule sammen.
   Gi barna noen prosjekter å se frem til, og begynn med enkle ting som lett lar seg gjennomføre.
  1. Ta barna med på isfiske!
   Isfiske er en forholdsvis enkel, men samtidig veldig spennende utfordring å mestre sammen med barna. Finn gjerne et vann med god bestand av abbor eller røye, eventuelt kan du sette ståsnøre/sniker på for eksempel ørret eller laksevann. Husk for all del varme klær, liggeunderlag og noe varmt og drikke.

  isfiske

  Isfiske er kjempegøy for barna! Mestringen er stor når de får dra opp sin første fisk fra ishullet. Abbor og harr er fine målfisker for unge storfiskere på vinterisen!

   

  4. Meld dere inn i barnas turlag!
  DNT har en egen barneforening, som arrangerer mye spennende for de yngste. Du finner dem gjennom DNT´s nettsider (https://www.dnt.no/barn/)

  snøhule

  Barnas turlag - DNT´s egen barneforening - er aktiv mange steder i landet.

   

  1. Gå på jakt etter dyrespor!
   Kjøp en enkel bok om dyrespor, med bilder og illustrasjoner, og ta med barna ut for å finne ut hvor dyrene har vandret. Dette er absolutt lettest på vinteren, gjerne i dagene etter snøfall.

   

  bjørnespor

  Bjørnespor i November – fra Pasvik i Øst-Finnmark

 • Klar for vintertur?

  Tekst/Foto: Andreas & Elise Theoline Skagøy

  For mange er dørstokkmila kort om sommeren, men veldig lang i de mørke og kalde vintermånedene. Det er noe med vinteren som ofte klarer å holde folk trygt plassert innendørs, i påvente av varmere tider.

  Kanskje oppleves Kong vinter som uforutsigbar og farlig? Kanskje tenker man at friluftsliv om vinteren krever mye, og helst dyrt utstyr? Eller kanskje frykter man at barna vil mistrives i kulda, eller at vinterlivet er så mye vanskeligere enn i de varme Julidagene?IMG_20140425_175423-1024x1024

  Hva som enn er årsaken, så er det ingen grunn til at vinteren skal hindre mennesker i å oppleve naturen! Aktivt friluftsliv på vinteren trenger ikke være særlig mer komplisert enn i sommerhalvåret, og du går iallefall glipp av mange storslåtte opplevelser om du holder deg inne.

  Med litt godvilje, planlegging og tips, kan du finne vegen ut i marka, til og med nyte det, selv om gradestokken forteller at dager med shorts og t-skjorte er langt unna.

  Vi opplever stadig å måtte lete etter nye løsninger, i møte med barskere klima og kaldere vær. En viktig del av friluftslivet, er for oss muligheten til å mestre nye situasjoner og omstendigheter.
  For noen handler mestringen kanskje om å krysse Nordpolen, men for andre kan det like gjerne være god mestring i å ta en teltnatt om vinteren. Eller komme seg fra hytte til hytte på ski, gjennom noen kaldere dager på fjellet. For oss betyr mestring at vi prøver å strekke oss litt lenger enn tidligere, slik at vi kan lære mer.

  «Å trives med vinterlivet, har for oss handlet mest om å ta små steg av gangen, gi seg tid til å opparbeide gode rutiner, og å planlegge godt.»

  Å trives med vinterlivet, har for oss handlet mest om å ta små steg av gangen, gi seg tid til å opparbeide gode rutiner, og å planlegge godt.
  Man kunne laget lange lister over vinterlige tips og triks, og du finner et godt antall bøker og reportasjer om dette.

  Her har vi valgt ut 5 av våre små start-tips, til deg som ønsker å prøve ut vinterfriluftslivet:

  IMG_20140423_165627-1024x1024

   

  1. Skriv ei pakkeliste.

  Om vinteren er det avgjørende at du har med deg det nødvendige utstyret. Å glemme varmt klesskift, mat eller fyrstikker, merkes veldig godt på kalde vinterdager! Skriv ei god liste, som du kan ta lagre på mobilen, så går det raskt hver gang du skal ut på tur.

   

  1. Kle på deg i flere lag!

  Med flere lag kan du regulere isolasjonen avhengig av aktivitetsnivået. NB! Husk at du stort sett bare trenger ulltrøye og ytterplagg, når du er mye i bevegelse.
  - Vi bruker gjerne ei T-trøye i ull, med en langermet ulltrøye over, og en longs. Innerst har vi helst sports-BH og boksere i ull.
  - Som mellomlag har vi gjerne en ullbukse, ullgenser, og ei dunjakke.
  - Ytterst bruker vi en solid selebukse, samt anorakk eller skalljakke.
  - På bena har vi et par tynne ullsokker, og et par tykke over. Tovede ullkartanker er et must! Våre er strikket av Gunn Mary Holmen i Talvik, og er supergode!

  Romslige sko med gamasjer, er også et lurt tips.

  - På henda bruker vi gjerne varme hansker, eller hjemmestrikka votter innerst. Blir det kaldt nok, tar vi fleecevott som mellomlag, med en vindvott utenpå. Da skal det mye til før du fryser på henda!

  1069905_10153034451415483_197784365_n

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  1. Bruk gjerne romslig og vindtett yttertøy.

  Romslig, så det er god plass til mange lag under. Vindtett, fordi vinden bidrar sterkt til å kjøle deg ned. På hodet har vi ofte ei god vindlue, som har plass til ull-buff eller ei tynn ull-lue under.

  10690317_10152390606246467_2857820227690122113_n

   

   

   

  1. Sørg for varm mat.

  På kalde vinterdager, har kroppen nok med å varme seg selv. Hvis du spiser mye kald mat, må kroppen bruke vesentlige mengder energi på å varme opp maten i magen. Det er helt unødvendig.
  Dessuten er et varmt måltid og en kopp kaffe, super motivasjon på vintertur.

   

  1. Husk vinterens sikkerhetsutstyr.

  Vinteren krever ofte litt ekstra sikkerhetsutstyr, avhengig av hva du skal gjøre.

  - En god spade og søkestang, er alltid gull verd. Det setter deg i stand til å bidra ved skred, samt at du kan grave snøhule. I tillegg kan du alltids lage deg en trivelig ”snø-sofa”, eller en god bålplass.
  - En skredsøker er og avgjørende, hvis du skal ferdes i skredutsatt terreng.
  - En fjellduk sørger for at du raskt kan søke ly om været endres, eller om du skader deg.

  Hvis det er veldig kaldt, må du passe på at du ikke pådrar deg frostskader. Mer om frostskader finner du her.IMG_20140111_125930-1024x1024

   

  Håper du får nytte av tipsene, og at du kommer deg ut i vinterkulda for å oppleve naturen!

 • Hundekjøring - en spennende debut!

  DraUt.no samarbeider med ekteparet Skagøy, som driver bloggen "Et liv ute".
  I tillegg til å være friluftsmennesker på heltid og bloggere, er de også nominert til "årets Villmarking 2015".
  De deler sine tanker og erfaringer med DraUt.no sine lesere.
  Her er et innlegg om hvordan de opplevde sin første erfaring med hundekjøring.

  Hundekjøring - en spennende debut!

  Vi (Andreas og Elise Theoline Skagøy) har lenge hatt lyst til å prøve hundekjøring! Det er et eller annet med disse tykkpelsede, firbente kosebamsene av noen polarhunder, som har en mystisk tiltrekningskraft på oss begge.
  Begge har vi vokst opp med hunder, og er fostret opp med gleden av en firbent venn.
  Men enda står en stor hundedrøm igjen, å få kjøre avgårde gjennom skogen bak et ekte hundespann!
  Kjenne suset fra vinden, når spannet kommer opp i fart, mens vi ser busker og trær fyke forbi oss, der vi styrer vår egen lille flokk inn i nytt landskap.
  Frysningene iler seg oppover ryggraden bare vi tenker tanken.
  Og så, i skumringen, en rolig Desemberdag, sitter vi i bilen på veg til BIRK HUSKY for å prøve ut denne drømmen vi har båret på sammen. Benedicte Beddari, en bekjent fra Universitetet i Tromsø, har vokst opp på dette senteret for hundekjøring, mat og storslåtte arktiske opplevelse. Hun har invitert oss med ut på en kveldstur sammen med kjæresten Thomas, og et annet vennepar. Vi vet ikke helt hva vi kan forvente, men vi gleder oss fryktelig, så mye at vi sitter tause gjennom det meste av bilturen.
  Vel fremme treffer vi Benedicte og Thomas. Snart er også de siste to, Martin og Andrea, på plass, artig å bli kjent med nye flotte folk, etter å ha vært isolert i store deler av høsten.
  Vi snører på oss gode, varme Nesnalobber, og guides ut i den enorme, lyssatte hundegården.
  I gården står et stort antall huskyer, festet til hvert sitt hus fylt med halm. Alle har navn, og her finnes både Ole Einar Bjørndalen og Therese Johaug, samt en haug andre godt trente bikkjer.

  1

  I midten troner en gigant, ved sitt eget hus. En okse av en hund, en vakker hvithårete Pyreneer, som har jobben som bjørne-vakt her på bruket!
  Vi settes snart i arbeid med å klargjøre en av de tre sledene. Med litt hjelp, og god instruksjon, ender alle hundene til slutt ferdig i seletøyet, foran sleden.

  2

  Vi er tilsammen tre par, med hver vår slede, som vi kan bytte på å kjøre.
  Elise Theoline setter seg ned i sleden, som er dekket av et varmende reinskinn.
  Fremre anker tas opp og plasseres i sleden. Med begge bena trygt plassert på hver sin meie, blikket festet fremover i løypa og kroppen fylt til randen av forventning, får vi hjelp til å løsne det bakre ankeret.

  3

  Momentant drar de fem hundene sleden med oss to ferskingene avgårde. Vi kjører i midten, med Tom og Benedicte foran oss. Det tar litt tid å komme inn i bremsingen, og Elise Theoline må tåle noen rykk og napp der vi farer langs løypa.
  Så, etter en stund, når kroppen er blitt litt vant, hodet begynner å slappe mer av, og ferden går i jevnere drag innover skogen, kommer lykkefølelsen.
  Dette var over all forventning!!

  4

  Jeg løfter hodet, og ser konturene av tretopper der oppe. Trestammene farer forbi på begge sider, mens bikkjene stadig drar helhjertet der fremme. Vinden stryker over huden i ansiktet, lyden av sleden som sklir over snøen blander seg med lyden av pustingen til de fem firbente. Hvorfor i all verden har vi ikke oppsøkt dette før?
  "Hvorfor i all verden har vi ikke oppsøkt dette før?"
  Elise Theoline og jeg bytter plass, så fortsetter ferden. Tiden står nærmest stille, mens vi kjenner oss stadig mer i ett med hundene der fremme. Sammen er vi vår egen lille flokk, syv stykker på eventyr i furuskogen. Ulike arter, men med samme hjertelag for utelivet.
  Til slutt hever Tom hånden sin, og stopper sledetoget. De fire andre hundekjørerne ser ikke slitne ut i det hele tatt, mens vi to ferskingene har fått god puls etter turen. Det må være en salig blanding av anspennelse og begeistring.

  5

  Bål fyres, kaffen settes på kok og reinskinn rulles ut. Vi samles rundt bålet, for en herlig måte å møte nye venner på!

  Andrea fisker opp ei tørka reinsdyr-ribbe, som sendes villig rundt i forsamlingen. Stille andakt en stund, tørkakjøtt, kaffe og sjokolade, kveldsmat for konger. Etterhvert som praten går, finner vi ut at Andrea og Martin bor i Tromsø, og at jeg og Martin har tjenestegjort samme sted i førstegangstjenesten. Tom er jeger og friluftsmann fra New Zealand, men har bodd en stund her oppe og jobbet med hundekjøring.
  Noen av hundene lirer av seg et par saftige gloser, der de står ved lina. Det er visst løpetid på gang i flokken, noe hanhundene ikke lar gå upåaktet hen.
  Været er ganske mildt, og vinden suser i tretoppene. Flammene slikker opp etter veden, og varmer nye kopper svart kaffe. Det er kveld, mørketidskveld. Med huskyer, gode mennesker og stor natur. Kan man egentlig ønske seg så mye mer enn det?

  67

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Når bålet begynner å dø ut, og kvelden eldes, er det dags for tilbaketuren. Alt gjøres klart, og vi får på ny fart i sledene.
  Det er utfordrende å få dreisen på både bremsing og svinging, der vi humper langs løypa tilbake mot Melkefoss. Men det går på et vis, og litt etter litt øker mestringsfølelsen.
  Over en liten bakketopp, åpenbarer ei stor, åpen myr seg. På veg ned og ut på flata, tar løypa en uventet høyresving. Jeg hopper over på høyre meie, og lener meg inn i svingen, for å styre sleden, som stadig nærmer seg et furutre midt i svingen.
  Med ett ser det stygt ut, treet nærmer seg mer og mer, og jeg sliter med å få nok sving på sleden.
  I kampens hete havner en nybakt hundekjører, løpende på siden av sleden, vill i blikket, med pulsen stigende rakt mot kokepunktet.
  "I kampens hete havner en nybakt hundekjører, løpende på siden av sleden, vill i blikket, med pulsen stigende rakt mot kokepunktet."
  Gjennom de få sekundene løpingen foregår, med begge vottene i et hardt grep om håndtaket, i et ærlig forsøk på å tvinge sleden til høyre for treet, er det som om kroppen vekkes til live. En sterk følelse av livskvalitet, natur og skjerpede sanser. Så responderer sleden, og går klar av treet før den trygt kan fortsette den opplevelsesrike ferden.

  8

  Lettet pustes det ut i kvelden. Sammen farer de tre sledene over myra. Midt ute på den hvitkledde flaten, flyr det opp en stor flokk ryper. Hodelykten følger flaksende vingeslag mot himmelen, der fuglene legger kronen på verket, i dette eventyret av en sledetur.
  De siste meterne til hundegården er ren nytelse. Så stanser alle, fem spreke hunder og to fornøyde førstereis-hundekjørere. Anker settes ut, hundene tas til sine respektive hus, og utstyret henges opp. Rundt oss lyses hundene opp av flomlyktene. Det er ikke fritt for at Husky-hjertet banker ekstra nå, selv hos fuglehund-eiere som oss. Kanskje vi må skaffe oss et par slike?
  Vi får se, hvis Tuva vil ha en ny venn, så kanskje?
  Uansett, hundekjøringen har gitt mersmak. For en fantastisk måte å oppleve naturen på.
  Som en del av en flokk, farende gjennom skogen, føler man virkelig at man får lov til å gå i ett med landskapet rundt.
  Benedicte og Tom inviterer oss inn på te, biscotti og skotsk, en finfin avslutning på en nydelig kveld.
  Ps! Vil du prøve hundekjøring?
  BIRK Husky AS, tilbyr guidede turer i mange varianter. De gir deg muligheten for å oppleve flotte hunder, overnatting og deilig mat i hjertet av Pasvikdalen. Anbefales!

  Tekst/Foto: Andreas & Elise Theoline Skagøy

 • 10 ting vi (nesten) alltid har i sekken

  Når man har reist litt på turer i skog og fjell, finner man etter hvert noen tips og triks, som man tar med seg videre på reisen. Små hemmeligheter om hvordan man fyrer bål i ruskevær, overlister viltet, eller sørger for å navigere seg tryggere frem gjennom terrenget.

  Med flere turer blir man også mer bevisst på hva man pakker i sekken. Mye kuttes ut, mens noen favoritter (nesten) alltid blir med. Velbrukte ting som gjør livet lettere, som motiverer en sliten kropp og bidrar til å oppsøke eventyrene.

  Her er de beste tipsene fra våre gode samarbeidspartnere Andreas og Elise Theoline Skagøy fra "Et liv ute":

  1. Jervenduk Orginal.

  En fantastisk turkamerat, som gir både ly, varme og tak over hodet. Vi bruker to duker, som vi setter sammen med glidelås, og spenner det opp til en gapahuk. Innsiden av duken reflekterer varmen godt, og smarte åpninger gjør det mulig å bruke den som poncho.
  I tillegg holder den i årevis, selv med aktiv bruk.

  2. Teltlykt

  Spesielt vinterstid, er godt lese og arbeidslys et savn. Vi har gjerne med hodelykt, men setter stor pris på ei lykt som kan henges opp, og som kan  lyse opp hele gapahuken, teltet eller koia.
  http://draut.no/turutstyr-sportsutstyr/hodelykter-lys

  3. God kaffe.

  Det finnes vel knapt den tilstand som ikke kan kureres med god kaffe!
  Når man er sliten, våt og kald, gjør det underverker å fyre opp en rykende varm kopp.
  «Det finnes vel knapt den tilstand som ikke kan kureres med god kaffe!»
  http://draut.no/turutstyr-sportsutstyr/spise-og-koke-ute/mat-og-drikke?brand=3371

  4. Ei god bok.

  Vi leser mye på tur, og drømmer oss gjerne bort gjennom sene kvelder. Ei god bok er en verdifull turkamerat. Legg igjen boka, når du farer forbi ei koie, så kan andre vandrere få glede av den også!

  5. Førstehjelpspakke – gjerne hjemmesnekra!

  Førstehjelpssaker må man ha! Vi har tømt etuiet til en «kjøpepakke», og laget en egen pakke selv. Den inneholder blant annet følgende: Sterilt kompress, sportstape, saks, pyrisept-salve og fucidin, sutur, strips, kanyle, bandasje og enkeltmannspakke. I tillegg har vi med Paracet, Ibux, og helst også noe sterkere smertestillende. Har vi fått bruk for den? JA!
  Dersom du ikke ønsker å lage din egen, kan du finne noen ulike her: http://draut.no/turutstyr-sportsutstyr/utstyr/forstehjelp-pleie

  20140818_022100-1024x996

  6. Komablanding – Tørket frukt, mandler og sjokolade.

  Da jeg (Andreas) var grensejeger i førstegangstjenesten, lærte jeg verdien av en god komablanding. Når man blir veldig sliten, sulten og trøtt, blir man lett sløv og ukonsentrert. Da hjelper det med energirik snacks og en god dose vann. Vi blander nøtter, sjokolade og tørket frukt i en pose, og bærer den i jakkelomma underveis.
  http://draut.no/turutstyr-sportsutstyr/spise-og-koke-ute/mat-og-drikke?brand=3384

   

  7. Ullgenser.

  En god ullgenser blir fort din beste venn på tur! Min er hjemmestrikket av mamma, enkel, god og varm. Den holder i årevis, når jeg er flink å reparere små skader underveis.

  IMG_2598-1024x676

   

  Dersom du ikke har en god strikker i familien, kan du finne noen fine gensere her: http://draut.no/herrer/gensere

   

  8. Aquashure.

  Et suverent lim, som funker fjell! Til reparasjoner av klær, telt, sko, bindinger, fiskeutstyr og det meste annet. Aquashure fås kjøpt i flere sportsforretninger.

   

  9. Kamera.

  Om du liker å ta bilder, gir et kamera mulighet for nye turopplevelser. Vi bruker stadig mer tid på å ta bilder, som vi henter frem og knytter minner til, i tidene som kommer.

   

  10. En skarp kniv.

  Kniven ligger alltid klar, og brukes flittig. En skarp og god kniv er en trofast følgesvenn på tur.
  http://draut.no/catalogsearch/result/?q=kniver

  IMG_3216-1024x600

   

  Tekst/Foto: Andreas & Elise Theoline Skagøy

 • Hengekøyer fra Ticket To The Moon

  Her får du tips for oppsett av våre nye hengekøyer fra Ticket To The Moon, dette er kongehengekøyer!

  Se alle hengekøyene her.

 • Langrennstid - tid for å slipe teknikken

  Hei, snøen har falt og løipene er preppet. Da kan det være greit og få noen tips til stive bein fra i fjor om du ikke har trent rulleski i hele sommer. Med en serie med 10 teknikkvideoer fra Norges Skiforbund om langrenn får du se gode klipp av de beste langrennsløperne og du får tips til å utvikle din egen teknikk.

  Kunnskapen til de norske landslagstrenerne og landets beste teknikkeksperter. Her presenteres de viktigste teknikkene som benyttes innen Langrenn «Vi ønsker at utøverne har så god grunnteknikk som mulig når de kommer på landslaget», uttaler Løfshus.


  Knallpakke fra Åsnes Knallpakke fra Åsnes for lange og korte turer i og utenfor løyper

  Se alle ski her

Vare 1 til 10 av totalt 28

Side:
 1. 1
 2. 2
 3. 3